VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Rolada lodowa o smaku ciasteczkowo bazyliowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nastała pora na domowe lody. Te wyszły rewelacyjne - słodkie, kremowe z nutą orzechów i bazylii. Robi się je bardzo szybko a smak domowych lodów jest bezcenny.

Rolada lodowa o smaku ciasteczkowo bazyliowym

Składniki:

Rolada lodowa o smaku ciasteczkowo bazyliowym

 

  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 10 łyżek cukru
  • 150 g markiz orzechowych
  • Garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Rolada lodowa o smaku ciasteczkowo bazyliowym
Przygotowujemy sobie trzy miski. Do jednej oddzielamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z 5 łyżkami cukru. Żółtka ubijamy z resztą cukru i ciepłą wodą na puszystą, żółtą masę. Do trzeciej miski wlewamy śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Partiami do żółtek dodajemy po łyżce ubitej piany z białek i śmietankę. Całość mieszamy bardzo delikatnie.

Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy orzechowe ciastka. Resztę ciastek blend ujemy z bazylią na gładki pył.

Ciastka oraz płatki migdałowe przekładamy do lodowej masy, ponownie mieszamy. Masę przelewamy do foremki.

Wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin.