Sposób przygotowania:
Rolada lodowa o smaku ciasteczkowo bazyliowym
Przygotowujemy sobie trzy miski. Do jednej oddzielamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z 5 łyżkami cukru. Żółtka ubijamy z resztą cukru i ciepłą wodą na puszystą, żółtą masę. Do trzeciej miski wlewamy śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Partiami do żółtek dodajemy po łyżce ubitej piany z białek i śmietankę. Całość mieszamy bardzo delikatnie.
Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy orzechowe ciastka. Resztę ciastek blend ujemy z bazylią na gładki pył.
Ciastka oraz płatki migdałowe przekładamy do lodowej masy, ponownie mieszamy. Masę przelewamy do foremki.
Wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin.
Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy orzechowe ciastka. Resztę ciastek blend ujemy z bazylią na gładki pył.
Ciastka oraz płatki migdałowe przekładamy do lodowej masy, ponownie mieszamy. Masę przelewamy do foremki.
Wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin.
slodkokwasnakuchnia1
pyszalka
SylaUla