Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Sos grecki do ryb

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos z marchewki, pietruszki, cebulki i czosnku z przecierem pomidorowym

Sos grecki do ryb

Składniki:

Sos grecki do ryb

 

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • słodka i ostra papryka
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Sos grecki do ryb
Marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać i umyć. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę albo dokładnie posiekać. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce lub w robocie kuchennym. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć kilka minut i dodać pozostałe warzywa. Wszystko smażyć ok. 5 minut i zalać wodą oraz dodać przecier pomidorowy. Następnie dodać listki laurowe, ziele angielskie, cynamon, cukier, sól i pieprz do smaku oraz papryki w proszku. Gotować do miękkości i tak odparować sos, aby nie był za rzadki. Podawać do ryb na zimno lub gorąco.