marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sos hot&honey na grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sosy na grilla samodzielnie przyrządzone nie ustępują smakiem z gotowymi, a nawet będą lepsze w smaku. Można samemu tworzyć swoje własne smaki dodając to tego, to znowu coś innego.

Sos hot&honey na grilla

Składniki:

Sos hot&honey na grilla

 

  • 12 papryczek chilli,
  • 3 duże pomidory,
  • 1 duża lub średnia cebula,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Sos hot&honey na grilla
Cebulę obrać, opłukać i posiekać w kostkę oraz podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz w cienkie talarki papryczki chilli wraz z nasionami. Dusić pod przykryciem przez pół godziny, od czasu do czasu dolewając odrobinę wody, by sos się nie przypalił.

Po 30 min. dodać przecier pomidorowy, dwie łyżeczki płynnego miodu, drobno posiekany czosnek oraz sok z cytryn.

Całość gotować bez pokrywki z ok. 10 min., aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.