pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sos jałowcołowy do mięs

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

sos o charakterystycznym smaku

Sos jałowcołowy do mięs

Składniki:

Sos jałowcołowy do mięs

 

  • tłuszcz ze smażenia
  • mąka pszenna 2 łyżka
  • bulion drobiowy 100ml
  • wino białe 100 ml
  • natka pietruszki do smaku
  • sól do smaku
  • jałowiec 1 garść

Sposób przygotowania:

Sos jałowcołowy do mięs
Sos jest najlepiej robić na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa do którego będzie sos. Dzięki temu zyska on niepowtarzalny smak i aromat. A więc do tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa (ewentualnie maśle) wsypujemy mąkę. Podsmażamy mieszając tak aby powstała zasmażka. Wsypujemy ziarna jałowca. Chwilę smażymy. Następnie wlewamy bulion ciągle mieszając, aby nie powstały z grudki. Gdy się rozprowadzi dolewamy wino. Sos redukujemy do pożądanej gęstości. Doprawiamy do smaku natką pietruszki oraz ewentualnie solą. Tak przygotowanym sosem polewamy wcześniej przygotowane mięso. Smacznego.