izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Sos warzywno-mięsno do makaronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sos nadaje się do makarony, ryżu, kasz. Można również go zjeść z pieczywem maca, bądź jakimś innym pieczywem chrupkim.

Sos warzywno-mięsno do makaronu

Składniki:

Sos warzywno-mięsno do makaronu

 

  • Mięso mielone 50 dag
  • Cebula biała 2 szt.
  • Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
  • Fasola czerwona konserwowa 0,5 puszki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pomidory 4 szt.
  • Pieczarki 30 dag.
  • przecier pomidorowy 0,5 słoiczka
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka mielona, bazylia

Sposób przygotowania:

Sos warzywno-mięsno do makaronu
Na patelnię wrzucamy mięso i wlewamy odrobinę wody. Podsmażamy, aż mięso przestanie być surowe i przekładamy do dużego garnka. Cebulę siekamy w kostkę i zarumieniamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Przekładamy do garnka z mięsem. Pieczarki przekrawamy na pół i kroimy w grubsze plasterki. Podsmażamy na patelni z dodatkiem soli. Przekładamy do garnka. Pomidory sparzamy gorącą wodą i obieramy je ze skórki. Kroimy w kostkę i wrzucamy do małego garnka. Gotujemy do momentu, aż pomidory zmiękną. Następnie rozgniatamy je i wkładamy do garnka z pozostałymi składnikami. Dodajemy fasolę, kukurydze, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przecier pomidorowy. Całość mieszamy i wlewamy około 1 szklankę wody. Przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem granulowanym, 1 łyżeczką papryki słodkiej oraz dużą ilością suszonej bazylii lub świeżej. Wszystko wymieszać i wstawić na chwilę na mały ogień, aby się lekko poddusiło (ok. 5 minut). Zdejmujemy z ognia.