krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Szczaw na zimę w słoiki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podaję przepis na rewelacyjny szczaw który można zamknąć w słoiczku na zimę i cieszyć się szczawiową przez cały rok. Gorąco polecam wypróbowanie przepisu

Szczaw na zimę w słoiki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szczaw na zimę w słoiki

 

  • szczaw polny 500 gram
  • sól 1 łyżka
  • oliwa 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Szczaw na zimę w słoiki
Szczaw zbieramy na łące a nasepnie przynosimy do domu płuczemy pod bieżącą wodą. Osuszamy na durszlaku. Następnie kroimy dość drobno na desce. Wkładamy do miski i zasypujemy solą na ok 3 godziny. Upychamy następnie do małych słoiczku po koncentracie na wierczh wlewamy ok 2 łyżeczki oliwy. Zakręcamy i pastryzujemy oj 10 min pod przykryciem.
Szczaw na zimę w słoiki
płuczemy
Szczaw na zimę w słoiki
osuszamy
Szczaw na zimę w słoiki
kroimy
Szczaw na zimę w słoiki
Pasteryzujemy

Tagi:

szczaw