Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szczaw na zimę wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Właśnie uswiadomiłam sobie że nie wstawiałam nigdy przepisu na szczaw w słoiczkach na zupę

Szczaw na zimę wg Buni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szczaw na zimę wg Buni

 

  • szczaw - tyle ile mamy ( przeciętnie na mały słoiczek po dżemie trzeba 1 średni pęczek )

Sposób przygotowania:

Szczaw na zimę wg Buni
I już - więcej składników nie ma . Kupujemy lub zbieramy na działce lub łące ( najlepszy jest taki dziki ) młody szczaw . Myjemy dokładnie . Osuszamy . Proponuję poodcinać ( poodrywać ) ogonki . Liście zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w malakserze . Wiem , że są 2 szkoły - jedni kroją szczaw w paseczki , drudzy mielą . Ja jestem zwolennikiem mielenia . Pulpę szczawiową nakładamy do czystych wyparzonych słoiczków . Zakręcamy dokładnie . Wekujemy przez 25 minut .Wyjmujemy gorące słoiczki i stawiamy dnem do góry do ostygnięcia . Tak zawekowany szczaw może stać nawet 2 lata .
Szczaw na zimę wg Buni
Umyty szczaw bez ogonków zmielić w maszynce do miesa
Szczaw na zimę wg Buni
Pulpę szczawiową nałożyc do czystrych słoiczków do pełna

Tagi:

szczaw