Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Tęczowe galaretki i bita śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Deser z różnych galaretek sam w sobie wygląda fantastycznie gdy tworzy tęczowe połączenie. Jednak odrobina zabawy ze szklankami i dopiero mamy efekt.

Tęczowe galaretki i bita śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tęczowe galaretki i bita śmietaną

 

  • 3 różne galaretki
  • 200 mil śmietany kremówki
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Tęczowe galaretki i bita śmietaną
Wszystkie galaretki rozpuszczamy w 400 mil wody, reszta to już tak jak radzi producent. Szklanki ustawiamy w wytłaczance po jajkach, kąt nachylenia regulujemy ręcznikiem kuchennym. Ja zaczęłam od zielonej, gdy zaczęła tężeć rozłożyłam łyżką do czterech szklanek i pozwoliłam stężeć. Następna była czerwona, szklanki należy obrócić w drugą stronę i znów dokładamy zimnej, tężejącej galaretki. I na koniec dajemy jasną czyli cytrynową i znów obracamy szklankę aby miała inne położenie. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru, dopełniamy szklanki z galaretką i posypujemy odrobiną startej czekolady.
Tęczowe galaretki i bita śmietaną
Podkładając ręcznik kuchenny pod szklankę regulujemy kąt jej nachylenia i to jak galaretka nam się ułoży.
Tęczowe galaretki i bita śmietaną
Następny smak dodajemy wtedy kiedy pierwszy jest na tyle mocno stężały że się nie obsuwa.
Tęczowe galaretki i bita śmietaną
Trzeba pamiętać o tym aby dodawać zimną galaretkę, aby nam nie rozpuściła też poprzedniej.
Tęczowe galaretki i bita śmietaną
Kąt nachylenia i kolejność kolorów zależy od naszej wyobraźni.

Tagi:

czekolada