gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Torcik ryżowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kolorowa sałatka ryzowa w kształcie tortu.

Torcik  ryżowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik ryżowy

 

  • 4 woreczki ryżu
  • 2 buraki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5 łyżek soku z jagód
  • sok cytrynowy
  • 1 pyszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 przyprawa do sałatek
  • majonez

 

Sposób przygotowania:

Torcik ryżowy
W trzech garnkach zagotować wodę osolić włożyć ryż chwilę gotować do jednego garnka dać kurkumę,do drugiego starte buraki i sok cytrynowy,a do 3 garnka wlać jagody dodać sok cytrynowy.Ugotowałam 2 woreczki ryżu z kurkumą. Ryż gotujemy na małym ogniu 15 minut,po tym czasie wyłączyć gaz wyjąć woreczki z wody dać na durszlak a durszlakpołozyć nagarnek w którym się gotował ryż.Sciereczkę kuchenną złozyć na 4 nakryć durszlak i dać pokrywkę tak zostawić około10 minut,wyjąć ostudzić.Zimny ryż przełozyć do miseczek kazdy kolor oddzielnie.Ananasa kroimy w kostkę ,por kroimy drobno,kukurydzę odsączamy dzielimy na trzy miseczki. Do kazdej miseczki dodajemy pieprz.1/2 duzego majonezu mieszamy z przyprawą do sałatek majonez dzielimy do miseczek .Mieszamy ryż w miseczkach,jezeli uwazamy ze majonezu jest trochę mało mozna jeszcze dodać trochę. W misce układamy ryż warstwami .Sałatkę chłodzimy,przed podaniem wyjmujemy z miski ozdabiamy dowolnie. POLECAM
Torcik  ryżowy
Gotujemy ryz z burakami startymi na tarce.
Torcik  ryżowy
Ryż zabarwiony burakami mieszamy z dodatkami.
Torcik  ryżowy
Do ryżu z kurkumą dodajemy ananasa,kukurydzę i majonez.
Torcik  ryżowy
Tak można podać kolorową sałatkę ryżową.