Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Trufle migdałowo-orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Czekoladowe kuleczki w migdałach, świetne na prezent lub jako słodka przekąska.

Trufle migdałowo-orzechowe

Składniki:

Trufle migdałowo-orzechowe

 

  • 16 sztuk jasnych ciastek (markiz) z orzechowym nadzieniem
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • cukier waniliowy
  • 125 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki
  • 2 łyżki koniaku
  • ¾ szklanki pokruszonych płatków migadałów

 

Sposób przygotowania:

Trufle migdałowo-orzechowe
Ciastka rozkruszyć z cukrem i cukrem waniliowym. Masło i białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić połączyć z ciastkami. Dodać koniak oraz 3 łyżki śmietanki zmiksować. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Z plastycznej masy uformować nieduże kulki, obtoczyć je w migdałach, włożyć do lodówki, aby stężały.