sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Wytrawne pączki z kukurydzą i groszkiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sposób na pyszną przekąskę lub kolację. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis na szybkie oponki bez jajek aby kolejny raz zaskoczyć domowników lub gości. Pączki najlepiej smakują z dipem czosnkowym.

Wytrawne pączki z kukurydzą i groszkiem

Składniki:

Wytrawne pączki z kukurydzą i groszkiem

Składniki

 

  • farsz
  • ok. 1 puszka kukurydzy z groszkiem
  • 1/2 szkl startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Wytrawne pączki z kukurydzą i groszkiem
Drożdże mieszamy z cukrem, 3 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy wyrosną dodajemy je do pozostałej przesianej mąki. Dosypujemy sól i dokładamy masło. Zagniatamy ciasto dolewając ciepłą wodę.

Gładkie i elastycznie wałkujemy na grubość 5 mm. Foremką wycinamy kółka. Na połowę nakładamy po łyżeczce groszku z kukurydza i odrobinę parmezanu. Przykrywamy pozostałym ciastem. Mocno zlepiamy brzegi. 

Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik. 

Możemy także nakładać farsz na wycięte krążki i formować z nich pączki. Będziemy mieć pewność, że nie rozkleją się podczas smażenia.