Sposób przygotowania:
Wytrawne pączki z piekarnika
1. Zarabiamy rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczki cukru, 2łyżek mąki i połowy mleka( gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości śmietany) Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Ucieramy jajo i żółtka z cukrem , dodajemy mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, szczyptę solil. Wyrabiamy.Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki wlewamy po trochu roztopioną i chłodną margarynę. Ciasto powinno być nie zbyt gęste.
3. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół)
4. Kapustę kiszoną kroimy. Wrzucamy do garnka dodajemy ziele, liśc oraz papryczki. zalewamy wodą. Gotujemy 10 min od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy
5. Piecarki kroimy w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni, solim dwiema szczptaami soli. Dusimy do momentu odparowania wody spod pieczarek.
6. Pieczarki oraz przyprawy wrzucamy do kapusty. mieszamy.
7. Z ciasta odrywamy niewielkie porcje ciasta, rozzciągamy delikatnie, nakładamy farsz i zlepiamy. Formujemy kulke. Pączki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu
8. Pieczemy ok 15-20 min
2. Ucieramy jajo i żółtka z cukrem , dodajemy mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, szczyptę solil. Wyrabiamy.Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki wlewamy po trochu roztopioną i chłodną margarynę. Ciasto powinno być nie zbyt gęste.
3. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół)
4. Kapustę kiszoną kroimy. Wrzucamy do garnka dodajemy ziele, liśc oraz papryczki. zalewamy wodą. Gotujemy 10 min od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy
5. Piecarki kroimy w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni, solim dwiema szczptaami soli. Dusimy do momentu odparowania wody spod pieczarek.
6. Pieczarki oraz przyprawy wrzucamy do kapusty. mieszamy.
7. Z ciasta odrywamy niewielkie porcje ciasta, rozzciągamy delikatnie, nakładamy farsz i zlepiamy. Formujemy kulke. Pączki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu
8. Pieczemy ok 15-20 min