rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Schabowe pączki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dla odmiany, wytrawny pączek ze schabu, przeplatany boczkiem, pieczarką i serem. Smażony na głębokim oleju.

Schabowe pączki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe pączki

 

Sposób przygotowania:

Schabowe pączki
Schab oprószamy solą i pieprzem, rozbijamy na cienki płat. Nacinamy na 3 części wzdłuż. Każdą część owijamy boczkiem i zaplatamy w warkocz. Pomiędzy wkładamy pokrojone cząstki pieczarek i plasterki sera. Warkocz zakręcamy w spiralę i mocno ściskamy tak by powstał nasz "pączek". Delikatnie oprószamy mąką, moczymy w jajku i bułce tartej. "Pączki" smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu, ok 7minut z jednej strony (zależy od intensywności płomienia)- najlepiej w małym rondelku. Podajemy na ciepło z sałatą i ziemniaczkami lub frytkami.
Schabowe pączki
Schab rozbijamy i nacinamy wzdłuż, a poszczególne części oplatamy boczkiem
Schabowe pączki
Zawijamy w warkocz, pomiędzy wpychamy kawałki pieczarek i sera, zawijamy w spiralkę tworzącą nasz
Schabowe pączki
Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej
Schabowe pączki
Smażymy na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor