migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1089]

Zapiekane figi z serem i szynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Taka mała prosta przekąska z fig. Zrobiłam specjalnie dla mężusia, który lubi zarówno figi jak i ser z pleśnią. Bardzo mu smakowało.

Zapiekane figi z serem i szynką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane figi z serem i szynką

 

  • 5 fig
  • 50 g sera z pleśnią,camemberta lub koziego
  • 5 plastrów szynki dojrzewającej

Sposób przygotowania:

Zapiekane figi z serem i szynką
Figi naciąć na krzyż ale nie nacinać do końca. Do środka każdej figi włożyć kawałeczki sera. Następnie każdą figę owinąć plastrem szynki. Ja miałam duże figi więc aby szynka lepiej się trzymała spiełam jeszcze małymi wykałaczkami. Figi wstawić do piekarnika i zapiekać ok 15 minut aż ser się rozpuści. Podawać od razu na ciepło ale na zimno też są dobre.
Zapiekane figi z serem i szynką
Etap 1 Figi naciąć na krzyż ale nie nacinać do końca.
Zapiekane figi z serem i szynką
Etap 2 Do środka każdej figi włożyć kawałeczki sera.
Zapiekane figi z serem i szynką
Etap 3 Następnie każdą figę owinąć plastrem szynki. Ja miałam duże figi więc aby szynka lepiej się trzymała spiełam jeszcze małymi wykałaczkami.