szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Zupa porowa z serkami i klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, rozgrzewająca i bardzo serowa. W sam raz na rozgrzewkę w sezonie jesienno-zimowym. Można dołożyć do niej pora przesmażonego na maśle.

Zupa porowa z serkami i klopsikami

Składniki:

Zupa porowa z serkami i klopsikami

 

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 3 marchewki
  • 3 pory
  • 3 serki topione 100 g (2 gouda, 1 tylżycki)
  • 30 dag. mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia klopsików

Sposób przygotowania:

Zupa porowa z serkami i klopsikami
Małą cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulkę, jajko, tartą bułkę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować z masy małe klopsiki. Obtoczyć je w mące.

W garnku rozgrzać bulion, dodać do niego starte na dużych oczkach marchewki oraz pokrojone w cienkie krążki pory. Gotować razem tak długo, aż warzywa zmiękną.

Do zupy dodać przygotowane wcześniej klopsiki. Gotować ok. 5 minut, dołożyć serki topione i gotować, aż serki całkowicie się roztopią.

Doprawić do smaku pieprzem i jeśli trzeba solą.