Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 327]

Krupniczek po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna zupka i bardzo pożywna. W miarę szybka w przygotowaniu. Polecam ją na obiadek. Dodatkowo zabielana jogurtem, ale jeśli ktoś nie lubi, to bez tego dodatku też jest dobra.

Krupniczek po mojemu

Składniki:

Krupniczek po mojemu

 

  • 1,5 litra wody
  • 1 skrzydełko z indyka
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 średnia marchewka
  • 4 średnie ziemniaczki
  • jogurt naturalny wg uznania
  • sól wg uznania
  • pieprz czarny mielony wg uznania

Sposób przygotowania:

Krupniczek po mojemu
1. Przygotowałam około 1,5 litra wody, którą zagotowałam. Dodałam skrzydełko z indyka oraz kostkę rosołową.

2. Kiedy mięsko było miękkie, to wyjęłam je z naczynia na talerz. Dalej gotowałam wywar.

3. Teraz dodałam do wywaru kaszę jęczmienną, następnie marchewkę starłam na tarce i również dodałam ją do zupy.

4. Ziemniaki obrałam ze skórki i pokroiłam nożem w kostkę. Wrzuciłam do gotującej się zupy.

5. Wszystkie składniki gotowałam do miękkości.

6. Doprawiłam solą i pieprzem.

7. Mięso, które mieliśmy odłożone można obrać z kości i dodać do zupki, wtedy krupniczek jest bardziej pożywny.

8. Pod koniec gotowania zupę zabieliłam jogurtem.

9. Smacznego !