Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa na wędzonce
Wędzone kości przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać włoszczyznę, marchewkę, cebulę i listki laurowe. Ugotować wywar na zupę. Ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy mięsko na kostkach będzie już miękkie wyjąć kości.
Do wywaru dodać ziemniaki, gotować aż będą miękkie. Kości przestudzić i obrać z nich mięsko. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać przecier ogórkowy (lub kiszone ogórki starte na grubych oczkach) oraz mięsko obrane z kości.
Zupkę zagotować, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do garnka.
Wymieszać i można podawać.
Do wywaru dodać ziemniaki, gotować aż będą miękkie. Kości przestudzić i obrać z nich mięsko. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać przecier ogórkowy (lub kiszone ogórki starte na grubych oczkach) oraz mięsko obrane z kości.
Zupkę zagotować, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do garnka.
Wymieszać i można podawać.