migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa ogórkowa na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa ogórkowa często gości na naszych stołach. Jednak nie musi być wciąż taka sama. Robię zupkę z dodatkiem ziemniaków z marchewką i koperkiem. Robiłam też wersję z ryżem i pulpecikami. Tym razem do zupy ogórkowej wykorzystałam wywar z wędzonki.

Zupa ogórkowa na wędzonce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ogórkowa na wędzonce

 

  • 700 g wędzonych żeberek lub kości
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • pęczek włoszczyzny (liść pora i selera, natka pietruszki)
  • 3 l wody
  • 1 słoik przecieru ogórkowego lub 4-5 kiszonych ogórków
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 4 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa na wędzonce
Wędzone kości przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać włoszczyznę, marchewkę, cebulę i listki laurowe. Ugotować wywar na zupę. Ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy mięsko na kostkach będzie już miękkie wyjąć kości.

Do wywaru dodać ziemniaki, gotować aż będą miękkie. Kości przestudzić i obrać z nich mięsko. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać przecier ogórkowy (lub kiszone ogórki starte na grubych oczkach) oraz mięsko obrane z kości.

Zupkę zagotować, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do garnka.

Wymieszać i można podawać.
Zupa ogórkowa na wędzonce
Wędzone kości przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać włoszczyznę, marchewkę, cebulę i listki laurowe. Ugotować wywar na zupę.
Zupa ogórkowa na wędzonce
Ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy mięsko na kostkach będzie już miękkie wyjąć kości. Do wywaru dodać ziemniaki, gotować aż będą miękkie.
Zupa ogórkowa na wędzonce
Kości przestudzić i obrać z nich mięsko.
Zupa ogórkowa na wędzonce
Zupkę zagotować, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do garnka. Wymieszać i można podawać.