kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kremowy kalafior z pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najprostsza zupa na świecie. Smaczna i nieskomplikowana. Kremowy, pyszny krem gotowy w zaledwie 20 minut.

Kremowy kalafior z pieprzem

Składniki:

Kremowy kalafior z pieprzem

podstawowe

  • dwa średnie kalafiory lub jeden duży
  • ½ selera
  • 1l rosołu lub zastępczo bulionu z kostki
  • szklanka mleka 3,2%
  • łyżka masła
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Kremowy kalafior z pieprzem
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę. Warzywa zalewamy rosołem wymieszanym z mlekiem. Gotujemy około 15 minut.

Kilka ładnych kawałków kalafiora zostawiamy do dekoracji. Resztę miksujemy na gładką, aksamitna masę.

Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz łyżką masła.