Sposób przygotowania:
Ajerkoniak
Przyszykować 1 butelkę- najlepiej 0,75 litra, bo tyle wychodzi, może troszkę więcej. Butelkę dobrze umyć i osuszyć. Żółtka miksować, dodając cukier i cukier waniliowy na jednolitą masę. Muszą być porządnie zmiksowane na puszysta jasną masę. Następnie powoli porcjami dodajemy mleko, cały czas miksując na wysokich obrotach. Można użyć mleka zagęszczonego- takie jak w puszce, ale ja dodałam 500 gramowe z kartonika. Zamiast zagęszczanego mleka można użyć zwykłego, przegotowanego i ostudzonego. Do żółtek zmiksowanych z mlekiem, bardzo powoli dolewamy spirytus, cały czas miksujemy, żeby się nie ścięło. Gotowy ajerkoniak przelewamy do butelki. Jest gotowy do picia, choć najlepiej, aby postał minimum 2-3 tygodnie. Z pozostałych białek proponuję zrobić bezy ;) SMACZNEGO :))