AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Ajerkoniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ajerkoniak, czyli likier jajeczny.

Ajerkoniak

Składniki:

Ajerkoniak

 

  • 1/4 l spirytusu
  • 6 żółtek
  • szklanka cukru
  • 500 g mleko zagęszczone niesłodzonego
  • mały cukier waniliowy.

 

Sposób przygotowania:

Ajerkoniak
Przyszykować 1 butelkę- najlepiej 0,75 litra, bo tyle wychodzi, może troszkę więcej. Butelkę dobrze umyć i osuszyć. Żółtka miksować, dodając cukier i cukier waniliowy na jednolitą masę. Muszą być porządnie zmiksowane na puszysta jasną masę. Następnie powoli porcjami dodajemy mleko, cały czas miksując na wysokich obrotach. Można użyć mleka zagęszczonego- takie jak w puszce, ale ja dodałam 500 gramowe z kartonika. Zamiast zagęszczanego mleka można użyć zwykłego, przegotowanego i ostudzonego. Do żółtek zmiksowanych z mlekiem, bardzo powoli dolewamy spirytus, cały czas miksujemy, żeby się nie ścięło. Gotowy ajerkoniak przelewamy do butelki. Jest gotowy do picia, choć najlepiej, aby postał minimum 2-3 tygodnie. Z pozostałych białek proponuję zrobić bezy ;) SMACZNEGO :))