Anetap

Anetap

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Ala`naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast usmażyć upiekłam, i było pyszne.

Ala`naleśniki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ala`naleśniki

 

Sposób przygotowania:

Ala`naleśniki
Do miski wbijamy świeże jaja, dolewamy mleko. Odstawiamy na około 15 min by nabrało temperatury pokojowej, po czym wsypujemy szczyptę soli, łyżkę cukru ubijamy, powoli dodając mąkę po jednej łyżce. Potrzebujemy ciasta odrobinę wolniejszego niż na naleśniki. Ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni wraz z blaszką na babeczki, wyjmujemy blaszkę szybko i ostrożnie smarujemy lekko masłem (można doda dodać łyżkę oleju do ciasta wtedy nie musimy smarować masłem) i wylewamy ciasto do wysokości 2/3 foremek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni 20 do 25 minut. Podajemy z dżemem bądź marmoladą.
Ala`naleśniki
Cisto pieczemy w 200 stopniach przez 20 - 25 min