Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1016]

Amarantusowe placuszki z jabłkiem i rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli akceptujecie smak amarantusa to będziecie zachwyceni plackami. Są naprawdę smaczne i nadają się dla małych dzieci oraz niemowląt.

Amarantusowe placuszki z jabłkiem i rodzynkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Amarantusowe placuszki z jabłkiem i rodzynkami

10 sztuk:

  • 1/2 szklanki kaszki manny z amarantusa (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko

Dodatkowo:

Ponadto:

  • olej/masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Amarantusowe placuszki z jabłkiem i rodzynkami

Dodatki:

Amarantusowe placuszki z jabłkiem i rodzynkami
Jabłko powinno być pokrojone w średnią kostkę.

Jabłko należy obrać i pokroić w kostkę, a rodzynki jeżeli są twarde to należy je zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 minuty.
Większe można przekroić.

Masa:

Amarantusowe placuszki z jabłkiem i rodzynkami
Ciasto powinno być jednolite i porządnie wymieszane.

Kaszkę należy wymieszać z jajkiem oraz mlekiem, a następnie całość na chwilę odstawić, aby kasza napęczniała. Do masy wmieszać pokrojone jabłko oraz rodzynki.

Smażenie:

Amarantusowe placuszki z jabłkiem i rodzynkami
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.

Na patelni rozgrzać odrobinę dowolnego tłuszczu i łyżką stołową wykładać nieduże porcje ciasta (1 łyżka =1 placuszek).

Placki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się.