kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pasta z pieczonego bakłażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku, słodkiej papryki i listków bazylii to pyszny dodatek do chleba, żółtego sera i wędlin. Polecam.

Pasta z pieczonego bakłażana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z pieczonego bakłażana

 

Sposób przygotowania:

Pasta z pieczonego bakłażana
Bakłażana myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy wzdłuż na cztery części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek obieramy z łusek i zawijamy w folię aluminiową i kładziemy obok bakłażana. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Ciepłego bakłażana oddzielamy od skórki i wkładamy do wysokiego pojemnika, dokładamy upieczony czosnek, listki bazylii, przyprawy i wlewamy olej, a następnie blendujemy na gładką masę. Pastę przekładamy do miseczki i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Pasta z pieczonego bakłażana
Umytego bakłażana kroimy wzdłuż na cztery części.
Pasta z pieczonego bakłażana
Pokrojonego bakłażana i czosnek kładziemy na blaszce.
Pasta z pieczonego bakłażana
Upieczonego bakłażana pozbawiamy skórki i wkładamy do pojemnika.
Pasta z pieczonego bakłażana
Wszystkie składniki na pastę z bakłażana razem blendujemy.