Sposób przygotowania:
Pasta z pieczonego bakłażana
Bakłażana myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy wzdłuż na cztery części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek obieramy z łusek i zawijamy w folię aluminiową i kładziemy obok bakłażana. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Ciepłego bakłażana oddzielamy od skórki i wkładamy do wysokiego pojemnika, dokładamy upieczony czosnek, listki bazylii, przyprawy i wlewamy olej, a następnie blendujemy na gładką masę. Pastę przekładamy do miseczki i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Ciepłego bakłażana oddzielamy od skórki i wkładamy do wysokiego pojemnika, dokładamy upieczony czosnek, listki bazylii, przyprawy i wlewamy olej, a następnie blendujemy na gładką masę. Pastę przekładamy do miseczki i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.