katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Babka czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna i szybka do zrobienia "czarna babka". Babka świetna na świąteczny stół albo inne rodzinne uroczystości.

Babka czekoladowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka czekoladowa

 

  • mąka 2 1/2 szkl
  • kakao ok 4 łyżki
  • jajka 5 szt
  • cukier 1 szkl
  • masło 1 kostka
  • proszek do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka
  • rum 2-3 łyżki
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa
Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno( można z odrobina soli). Masło miksujemy z cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę połączoną z kakao i proszkiem. Miksujemy do połączenia składników i dodajemy rum. Do masy dodajemy pianę i mieszamy lekko łyżką.

Wysmarowaną masłem formę oprószamy tartą bułka albo kakao. Masę przekładamy do formy i pieczemy do suchego patyczka ok 50 min w 180 stopniach.

Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową albo oprószyć cukrem pudrem.
Babka czekoladowa
Białka ubijamy na sztywno można z odrobiną soli.
Babka czekoladowa
przygotowane ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika.