AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Placuszki jogurtowe z jabłkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placuszki jogurtowe z jabłkiem przypominają mi dzieciństwo. Podobne robiła moja babcia. Puszyste, mięciutkie i idealne w smaku.

Placuszki jogurtowe z jabłkiem

Składniki:

Placuszki jogurtowe z jabłkiem

 

  • 1 jabłko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii ( można też użyć cukru waniliowego)

Sposób przygotowania:

Placuszki jogurtowe z jabłkiem
Jabłko umyłam, obrałam. Przekroiłam na ćwiartki a następnie pokroiłam w cienkie plasterki. Wrzuciłam do miseczki, wsypałam cynamon i razem wymieszałam. Do większej miski przesiałam mąkę, dodałam sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Dodałam cukier puder, roztopione masło, jogurt i jajka oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko razem wymieszałam.

Na patelnię na rozgrzany olej kładłam niewielkie placuszki ( podczas smażenia jeszcze urosną) po krótkiej chwili na wierzch położyłam plasterki jabłka, przewróciłam na druga stronę i smażyłam aż się zrumienią.

Można podawać posypane cukrem pudrem, bądź z dżemem.

Tagi:

dania placki