kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 573]

Jajecznica na boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i sycąca jajecznica na parzonym boczku z dodatkiem zielonego szczypiorku. Polecam na śniadanie z kromką domowego chleba.

Jajecznica na boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajecznica na boczku

 

  • 4 jajka
  • 80 gram parzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • sól - do smaku

Sposób przygotowania:

Jajecznica na boczku
Jajka wybijamy do miseczki i mieszamy. Parzony boczek kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy pokrojony boczek z cebulą, smażymy do momentu aż będzie szklista. 

Wlewamy jajka i solimy oraz dodajemy pokrojony szczypiorek, mieszamy.

Smażymy do momentu aż jajecznica się zetnie.
Jajecznica na boczku
Do miseczki wybijamy jajka i mieszamy widelcem.
Jajecznica na boczku
Umyty szczypiorek kroimy na desce na drobno.
Jajecznica na boczku
Na maśle smażymy pokrojony boczek z cebulą.
Jajecznica na boczku
Na przesmażony boczek z cebulką wylewamy jajka.