dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Amarantusowo-orkiszowe kopytka z sosem truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluski w zdrowej wersji w wydaniu dla dzieci z sosem owocowym - w sezonie ze świeżych truskawek a poza nim korzystam z zamrożonych latem.

Amarantusowo-orkiszowe kopytka z sosem truskawkowy

Składniki:

Amarantusowo-orkiszowe kopytka z sosem truskawkowy

 

  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko bio
  • szcz soli himalajskiej
  • 20 dag mąki orkiszowej jasnej bio
  • 5 dag maki amarantusowej bio
  • pół kg truskawek swiezych lub mrozonych
  • łyżka ksylitolu

 

Sposób przygotowania:

Amarantusowo-orkiszowe kopytka z sosem truskawkowy
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przekręcam przez maszynke lub miksujęje w malakserze. Do ziemniaków wbijam jajko, dodaje szczypte soli i mąkę - zagniama miękkie, elastyczne ciasto. Formuję wałeczki, które kroje ukośnie. Kluski gotuję w dużej ilości osolonego wrzątku. Truskawki myję i odszypułkowuję - mrozone lekko rozmrażam. owoce miksuję w blenderze dosładzając do smaku cukrem brzozowym. Gorące kluski podaję z sosem owocowym.