SUPERPRZEPIS

Pełnoziarniste leniwe z ricotty

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Pełnoziarniste leniwe z ricotty Więcej zdjęć (5)

Pełnoziarniste, orkiszowe i z ricottą, czyli zdrowsza wersja pierogów leniwych z konfiturą z żurawiny.

Składniki:

Pełnoziarniste leniwe z ricotty

 

  • około 30 małych sztuk:
  • 250 g ricotty
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • dodatki:
  • masło + bułka tarta + cukier z cynamonem
  • lub konfitura z żurawiny + suszona żurawina + cukier

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste leniwe z ricotty

Oddzielamy żółtko od białka, białko wstawiamy do lodówki, zaś żółtko roztrzepujemy. Do dużej miski wlewamy żółtko, dodajemy ricottę i miksujemy na gładką masę.

Następnie dodajemy 3/4 szklanki mąki orkiszowej i mieszamy łyżką. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy - jeśli ciasto bardzo się klei dosypujemy trochę mąki (nie dużo, bo kluski będą twarde!)

Stolnicę podsypujemy pozostałą mąką, wykładamy ciasto i chwilę ugniatamy (ciasto trochę będzie się kleić). Ciasto dzielimy na 3 - 4 części, z każdej formujemy rulonik i kroimy pod kątem opłukanym pod wodą nożem (jak kopytka). Leniwe wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

Sprawdźcie koniecznie przepis na Leniwe z masłem i bułeczką! >>>

Pełnoziarniste leniwe z ricotty
Ricottę i żółtko miksujemy następnie dodajemy mąkę
Pełnoziarniste leniwe z ricotty
Do wymieszanego ciasta dodajemy ubite białko
Pełnoziarniste leniwe z ricotty
Ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę zagniatamy
Pełnoziarniste leniwe z ricotty
Formujemy rulonik i dzielimy wilgotnym nożem