Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste leniwe z ricottyOddzielamy żółtko od białka, białko wstawiamy do lodówki, zaś żółtko roztrzepujemy. Do dużej miski wlewamy żółtko, dodajemy ricottę i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy 3/4 szklanki mąki orkiszowej i mieszamy łyżką. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy - jeśli ciasto bardzo się klei dosypujemy trochę mąki (nie dużo, bo kluski będą twarde!)
Stolnicę podsypujemy pozostałą mąką, wykładamy ciasto i chwilę ugniatamy (ciasto trochę będzie się kleić). Ciasto dzielimy na 3 - 4 części, z każdej formujemy rulonik i kroimy pod kątem opłukanym pod wodą nożem (jak kopytka). Leniwe wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Sprawdźcie koniecznie przepis na Leniwe z masłem i bułeczką! >>>
robaczek
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki