jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kluseczki pomidorowe kładzione

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluseczki pomidorowe można podać polane masełkiem lub jako dodatek do gulaszu lub pieczeni.

Kluseczki pomidorowe  kładzione Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluseczki pomidorowe kładzione

 

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • maka pszenna typ 500 ile zabierze
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • szczypta soli

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki pomidorowe kładzione
Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę wprost do miski, dodajemy jajo,koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, mąkę orkiszową i ziemniaczaną, szczyptę soli - mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy jeszcze trochę mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto. Powinno być trochę mniej zbite niż na typowe kopytka. Nakładamy łyżką kluseczki na gotujący się , lekko osolony wrzątek. Gotujemy ok 2 minut od wypłynięcia. Podajemy kluseczki jako dodatek do mięsa lub z ulubioną okrasą.
Kluseczki pomidorowe  kładzione
Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę wprost do miski, dodajemy jajo,koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, mąkę orkiszową i ziemniaczaną, szczyptę soli - mieszamy.
Kluseczki pomidorowe  kładzione
Wyrabiamy ciasto. Powinno być trochę mniej zbite niż na typowe kopytka.
Kluseczki pomidorowe  kładzione
Gotujemy kluseczki ok 2 minut od wypłynięcia.

Tagi:

mak