Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Amerykańskie naleśniki z pychotką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W Stanach zajadają je z syropem klonowym, ja wolę wersję mniej słodką, ale nie mniej smaczną

Amerykańskie naleśniki z pychotką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Amerykańskie naleśniki z pychotką

 

 

  • SEROWA PYCHOTKA
  • 500 gr sera białego (ja używam mielonego z wiaderka)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 mały cukier wanilinowy
  • 5 krążków ananasa z puszki
  • kawałek pomarańczy

Sposób przygotowania:

Amerykańskie naleśniki z pychotką
Żółtka ubić z cukrem, dodać mleko, ubijając dodawać po trochę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubić białka ze szczyptą soli i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Patelnię rozgrzać, posmarować oliwą i smażyć okrągłe placki na złoty kolor z obu stron. Ser wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Jajka muszą być sparzone! Ananasa wyjąć z puszki, pokroić w drobną kostkę i dodać do sera. Na talerzu kłaść upieczone placki, na wierzch kłaść masę serową. Pomarańcze wykorzystać do dekoracji. Wspaniale prezentuje się ze świeżą miętą, niestety ja nie mam:(
Amerykańskie naleśniki z pychotką
ale wieczorkiem też je lubię podjadać
Amerykańskie naleśniki z pychotką
Masę żółtkową delikatnie mieszamy z ubitymi białkami na jednolitą masę
Amerykańskie naleśniki z pychotką
Na rozgrzanej patelni smażymy okrągłe placki
Amerykańskie naleśniki z pychotką
Placki powinny być złotego koloru z obu stron