Sposób przygotowania:
Amerykańskie pancakes dla alergika
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą i przelewamy wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy 2 razy tyle wody ile kaszy. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszę i gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Cztery łyżki kaszy łączymy ze szczyptą kurkumy, dodajemy skrobię ziemniaczaną wymieszaną z mielonym siemieniem lnianym. Dodajemy łyżeczkę oleju i miksujemy dolewając sukcesywnie mleka roślinnego (może być ryżowe, owsiane lub sojowe ewentualnie woda). Miksujemy na gładko. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki - gęstość regulujemy mlekiem, Smażymy placuszki na patelni bez tłuszczu z obu stron na złoto. Podajemy polane syropem z agawy, a w sezonie letnim musem ze zblendowanych owoców.