burakcukrowy

burakcukrowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Amoniaczki 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasteczka idealne na święta

Amoniaczki 8

Składniki:

Amoniaczki 8

 

  • 50 dkg mąki
  • 8 dkg margaryny
  • 12 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 zółtka
  • ok. 1/8 l mleka
  • 1 dkg amoniaku
  • cukier waniliowy
  • 5 dkg grubego cukru

Sposób przygotowania:

Amoniaczki 8
Mąkę należy wymieszać z amoniakiem i posiekać do niej margarynę. Wymieszać wszystko z cukrem. Dodać dwa żółtka i całe jajo. Następnie dodajemy cukier waniliowy i tyle mleka żeby dało się zagnieść ciasto. Jeśli zagnieciemy już ciasto wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto należy rozwałkować na grubość 1cm i wykroić foremkami ciasteczka. Ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy na złoty kolor.

Tagi:

jajko jajka