mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Amoniaczki 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne ciasteczka z moich dziecięcych lat.

Amoniaczki 6

Składniki:

Amoniaczki 6

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • kostka margaryny
  • 300 g cukru
  • szkl. mleka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżeczki amoniaku
  • cukier waniliowy
  • dodatkowo:
  • 4 białka
  • szkl. cukru

Sposób przygotowania:

Amoniaczki 6
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami. Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej i rozpuszczamy w nim amoniak, dodajemy do masy , następnie wsypujemy makę i zagniatamy ciasto. Gotowe odstawiamy w zimne miejsce na ok. godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. pół centymetra i wykrawamy ciasteczka foremką lub szklaneczką. Gotowe maczamy w białku i cukrze z obu stron i wykładamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy w 200 stopniach do momentu, aż nabiorą złotego kolorku. Najlepiej smakują amoniaczki kilkudniowe. Smacznego

Tagi:

ciasto