Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ananas pod pierzynką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ananas zapiekany w cieście, a następnie pod bezą kokosową . prosty, tani deser .

Ananas pod pierzynką

Składniki:

Ananas pod pierzynką

 

  • 4 plastry ananasa
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 + 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 kieliszek ( 50 mll ) Malibu
  • 50 mll mleka
  • mąka
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ananas pod pierzynką
Jajko rozdzielić na białko i żółtko . Do żółtka dodać Maliku, mleko i mąkę - tak by powstało gęste ciasto naleśnikowe ( ok. 4 łyżek zależnie od wielkości jajka ) .Do ciasta wsypać 4 łyżki wiórek kokosowych . Wymieszać . W cieście maczać plastry ananasa . Kłaść na rozgrzaną oliwę . Na wierzchu smażonego ananasa położyć resztki ciasta . Obrócić podsmażone na drugą stronę i dołożyć resztę ciasta, tak by ananas był otulony w cieście. Usmażyć na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni . rozgrzać piekarnik do 200 stopni i nastawić na pieczenie z góry . Blachę ułożyć na górze piekarnika . Ubić pianę z białka i cukru. Do sztywnej piany dodać 2 łyżki wiórek kokosowych . Nałożyć pianę na plastry ananasa. Zapiekać ok. 10 minut, aż beza się zarumieni .Wyjąć. Posypać cukrem pudrem . udekorować . Podawać na ciepło , lub ostudzone .

Tagi:

jajko jajka