Sposób przygotowania:
Ananas w cieście1. W średniej misce mieszamy jedną szklankę mleka, dwa jajka, trzy łyżki cukru, 1/4 szklanki wody gazowanej (60ml), 30 gram wiórków kokosowych, 4 łyżki śmietany (18%, kremowa). Na koniec dodajemy 2 szklanki mąki pszennej. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolite ciasto. W razie potrzeby należy dodać odrobinę wody. Ciasto powinno być gęściejsze od ciasta naleśnikowego.
2. W woku rozgrzewamy 700 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia. Ewentualnie może być patelnia ja to robię w patelni na głębokim tłuszczu.
3. Odsączone plastry ananasa z puszki nabijamy na patyczki od szaszłyków, następnie maczamy w przygotowanym cieście, po czym smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ananasa możemy co jakiś czas obracać tak aby był zarumieniony z każdej strony. Po usmażeniu należy go jeszcze odsączyć z tłuszczu, układając na ręczniku papierowym.
4. Tak przygotowanego ananasa w cieście podajemy posypanego wiórkami kokosowymi oraz z dodatkiem śmietany kremowej. Smacznego ! :)
Etap 1
1. W średniej misce mieszamy jedną szklankę mleka, dwa jajka, trzy łyżki cukru, 1/4 szklanki wody gazowanej (60ml), 30 gram wiórków kokosowych, 4 łyżki śmietany (18%, kremowa). Na koniec dodajemy 2 szklanki mąki pszennej. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolite ciasto. W razie potrzeby należy dodać odrobinę wody. Ciasto powinno być gęściejsze od ciasta naleśnikowego.
Etap 2
2. W woku rozgrzewamy 700 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia. JA smażę na głębokim tłuszczu na zwykłej patelni.
Etap 3
3. Odsączone plastry ananasa z puszki nabijamy na patyczki od szaszłyków, następnie maczamy w przygotowanym cieście, po czym smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ananasa możemy co jakiś czas obracać tak aby był zarumieniony z każdej strony. Po usmażeniu należy go jeszcze odsączyć z tłuszczu, układając na ręczniku papierowym.
Etap 4
4. Tak przygotowanego ananasa w cieście podajemy posypanego wiórkami kokosowymi oraz z dodatkiem śmietany kremowej. Smacznego ! :)