patusia1230@gmail.co

patusia1230@gmail.co

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Ananas w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne danie na specjalną okazję ? a może rytualna przekąska dla szkraba? Owoce w cieście, to czemu nie oprze się nikt.

Ananas w cieście

Składniki:

Ananas w cieście

ciasto

  • 00 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia

 

 

 

 

  • 1/4 szklanki wody gazowanej

 

  • 3 łyżki cukru

 

  • 30 g wiórków kokosowych

 

 

Sposób przygotowania:

Ananas w cieście
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. W średniej misce mieszamy jedną szklankę mleka, dwa jajka, trzy łyżki cukru, 1/4 szklanki wody gazowanej (60ml), 30 gram wiórków kokosowych, 4 łyżki śmietany (18%, kremowa). Na koniec dodajemy 2 szklanki mąki pszennej. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolite ciasto. W razie potrzeby należy dodać odrobinę wody. Ciasto powinno być gęściejsze od ciasta naleśnikowego.

2. W woku rozgrzewamy 700 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia. Ewentualnie może być patelnia ja to robię w patelni na głębokim tłuszczu.

3. Odsączone plastry ananasa z puszki nabijamy na patyczki od szaszłyków, następnie maczamy w przygotowanym cieście, po czym smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ananasa możemy co jakiś czas obracać tak aby był zarumieniony z każdej strony. Po usmażeniu należy go jeszcze odsączyć z tłuszczu, układając na ręczniku papierowym.

4. Tak przygotowanego ananasa w cieście podajemy posypanego wiórkami kokosowymi oraz z dodatkiem śmietany kremowej. Smacznego ! :)

Etap 1

Ananas w cieście

1. W średniej misce mieszamy jedną szklankę mleka, dwa jajka, trzy łyżki cukru, 1/4 szklanki wody gazowanej (60ml), 30 gram wiórków kokosowych, 4 łyżki śmietany (18%, kremowa). Na koniec dodajemy 2 szklanki mąki pszennej. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolite ciasto. W razie potrzeby należy dodać odrobinę wody. Ciasto powinno być gęściejsze od ciasta naleśnikowego.

Etap 2

2. W woku rozgrzewamy 700 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia. JA smażę na głębokim tłuszczu na zwykłej patelni.

Etap 3

3. Odsączone plastry ananasa z puszki nabijamy na patyczki od szaszłyków, następnie maczamy w przygotowanym cieście, po czym smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ananasa możemy co jakiś czas obracać tak aby był zarumieniony z każdej strony. Po usmażeniu należy go jeszcze odsączyć z tłuszczu, układając na ręczniku papierowym.

Etap 4

4. Tak przygotowanego ananasa w cieście podajemy posypanego wiórkami kokosowymi oraz z dodatkiem śmietany kremowej. Smacznego ! :)