Sposób przygotowania:
Ananasowo śmietanowy torcik
Upiec biszkopt z przepisu:https://gotujmy.pl/biszkopt-wg-zewy,przepisy,120148.html
Konfitura:
Ananasa obrać, usunąć zdrewniały rdzeń i pokroić według uznania w kostkę lub paseczki.
Wrzucić go na patelnie i smażyć około 5 minut.
Wsypać galaretkę cytrynową i wymieszać.
Konfiturę przestudzić.
Masa:
Galaretkę truskawkową rozmieszać w 3/4 gorącej przegotowanej wody.
Śmietanę ubić ze śmietan fixami zmieszanymi z cukrem.
Pod koniec ubijania wmiksować serek mascarpone.
Gdy serek połączy się ze śmietaną wlewać małym strumieniem zimną ale płynną galaretkę.
Przełożenie:
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Można je nasączyć ale nie koniecznie.
Na pierwszy placek wyłożyć konfiturę.
Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Następnie wyłożyć prawie 3/4 masy, przykryć ostatnim krążkiem.
Boki i górę ciasta posmarować masą, resztą masy udekorować według uznania i posypać czekoladą w młynku oraz perełkami.
Ciasto schłodzić w lodówce około 3 godzin.
Konfitura:
Ananasa obrać, usunąć zdrewniały rdzeń i pokroić według uznania w kostkę lub paseczki.
Wrzucić go na patelnie i smażyć około 5 minut.
Wsypać galaretkę cytrynową i wymieszać.
Konfiturę przestudzić.
Masa:
Galaretkę truskawkową rozmieszać w 3/4 gorącej przegotowanej wody.
Śmietanę ubić ze śmietan fixami zmieszanymi z cukrem.
Pod koniec ubijania wmiksować serek mascarpone.
Gdy serek połączy się ze śmietaną wlewać małym strumieniem zimną ale płynną galaretkę.
Przełożenie:
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Można je nasączyć ale nie koniecznie.
Na pierwszy placek wyłożyć konfiturę.
Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Następnie wyłożyć prawie 3/4 masy, przykryć ostatnim krążkiem.
Boki i górę ciasta posmarować masą, resztą masy udekorować według uznania i posypać czekoladą w młynku oraz perełkami.
Ciasto schłodzić w lodówce około 3 godzin.