BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Andruty czekoladowo - kokosowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Któż z nas nie lubi wafli, andrutów? Chyba nie ma takiej osoby? Andruty wykonane w domu smakują dużo lepiej niż kupne i znikają w mig z talerza. Takie wafelki można zajadać siedząc przed telewizorem, czy zabrać na wycieczkę lub piknik i nie tylko.

Andruty czekoladowo - kokosowe Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Andruty czekoladowo - kokosowe

 

  • wafle tortowe okrągłe lub kwadratowe 1 op,
  • czekolada gorzka 100 g,
  • czekolada mleczna 50 g,
  • śmietana 30 % 200 ml,
  • cukier puder 1/2 szkl,
  • wiórki kokosowe 1/2 szkl,
  • powidła śliwkowe
  • masło 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Andruty czekoladowo - kokosowe
Czekoladę połamać na kawałki włożyć do garnka i rozpuścić razem z cukrem pudrem, śmietanką oraz masłem. Podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników cały czas mieszając. Do rozpuszczonej czekolady dodać wiórki kokosowe i dalej mieszać aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.

Na paterze położy wafel posmarować kremem i układać jeden na drugim do wyczerpania wszystkich wafli (ostatniego wafla nie smarujemy).

Przed ostatni wafel posmarować powidłami śliwkowymi to da nam fajny posmak. Nałożyć ostatni wafel, całość docisnąć deską i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny.

Po tym czasie pokroić w kwadraty lub trójkąty.

Smacznego.

Czas przygotowania około 1 godziny + czas zastygania
Andruty czekoladowo - kokosowe
Czekoladę połamać na kawałki ,rozpuścić razem z cukrem pudrem masłem i śmietanką
Andruty czekoladowo - kokosowe
Do rozpuszczonej masy wsypać wiórki kokosowe cały czas mieszając aż masa zrobi się gęsta wystudzić
Andruty czekoladowo - kokosowe
Andruty smarować masą i nakładać jeden na drugi
Andruty czekoladowo - kokosowe
Smarujemy do wyczerpania wszystkich wafli
Andruty czekoladowo - kokosowe
Przedostatni wafel smarujemy powidłami śliwkowymi, przykrywamy ostatnim waflem
Andruty czekoladowo - kokosowe
Dociskami deską i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 godziny ,pamiętajmy aby wierzchniego wafla nie smarować
Andruty czekoladowo - kokosowe
Gotowe andruty kroimy w kwadraty czy trójkąty jak komu wygodnie
Andruty czekoladowo - kokosowe
Pyszne andruty gotowe do schrupania