WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Taratuszki na kefirze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taratuszki czyli pulchne/puszyste faworki rosyjskie na kefirze smażone na patelni na niewielkiej ilości oleju i posypane cukrem pudrem.

Taratuszki na kefirze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Taratuszki na kefirze

 

  • 400 g gęstego kefiru naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 małe cukry waniliowe
  • 2 płaskie łyżki cukru kryształu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki roztopionego masła
  • 3,5 szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Taratuszki na kefirze

ETAP 1:

Masło roztopić i przestudzić. Do miski wlać kefir. Wbić jajka i wlać masło. Wsypać mąkę sodę, sól i cukry. Wszystko wymieszać i zagnieść jednolite elastyczne ciasto. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 20 minut by odpoczęło.

Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm. pokroić na prostokąty o wymiarach ok. 4x12cm. W środku zrobić nacięcia i przewijać przez nie jeden brzeg faworka.

Faworki smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor. Osuszyć na ręcznikach papierowych i posypać cukrem pudrem.

Taratuszki na kefirze
Taratuszki w trakcie smażenia na patelni na oleju
Taratuszki na kefirze
Uformowane taratuszki ułożone na patelni na oleju
Taratuszki na kefirze
Taratuszki w trakcie formowania z wyciętymi dziurkami w środku
Taratuszki na kefirze
Ciasto na taratuszki po wyrobieniu pozostawione w misce