Sposób przygotowania:
Aniołek z masy solnej
Wszystkie składniki połączyć, masę urabiać ok. 45-60min. Najpierw należy przygotować stelaż w kształcie stożka wykonany ze sztywnego papieru. W jego środek włożyć 1 patyk szaszłykowy, skrócony do wysokości naszego stożka. Aby przygotować sukienkę trzeba ciasto rozwałkować i za pomocą wałka okręcić placek- na wysokości stożka obciąć ciasto. W środku sukienki zrobić dziurkę i delikatnie nałożyć na patyczek. Następnie formować tułów w kształcie dzwonka i nadziać na patyczek. Utoczyć rulonik i uciąć ręce, które należy obtoczyć wokół tułowia. Naokoło głowy owinąć kołnierzyk. Formujemy głowę. Aby wykonać włosy wkładamy kulkę ciasta do praski od czosnku i wyciskamy, loki, przyklejamy je do głowy. Z boku sukienki formujemy kokardkę. Formujemy serce i przyklejamy na plecach. Wszystko przyklejamy za pomocą wody. Aniołka wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem na 50st, najlepiej na całą noc. Gdy masa całkowicie zaschnie delikatnie wyciągamy stelaż oraz patyczek i malujemy aniołka farbami akrylowymi. Można też użyć do zdobienia brokatu i całość spryskać lakierem do włosów dla lepszego efektu.
Mysiunia
anemon
Mysiunia, Aniołek nie jest jadalny, ale zgodny z regulaminem konkursu, cytuję: prezent "musi być zrobiony z jadalnych produktów, chociaż nie musi koniecznie służyć do jedzenia."
czekoladka_m, Twój aniołek jest uroczy.