aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Biszkoptowe ciasto z jabłkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Nie ma jak to smaczne ciasto na niedzielny, świateczny czy nawet codzienny stół! Polecam Biszkoptowe ciasto z jabłkami i serem!

Biszkoptowe ciasto z jabłkami i serem

Składniki:

Biszkoptowe ciasto z jabłkami i serem

 

  • Ciasto:
  • 9 jaj
  • 1,5 szkl cukru
  • 1,5 szkl mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki
  • Cukier do smaku
  • Ser:
  • 70 dag sera
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szkl mleka
  • 2 jaja
  • 0,5 szkl cukru
  • 8 dag margaryny
  • Cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ciasto z jabłkami i serem
Ciasto:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka, mieszamy, wsypujemy mąkę i proszek- mieszamy. Wylewamy na formę 25/36 i pieczemy do 25 minut w 180 stopniach. Przekrawamy na 3 części.

Jabłka:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy, gdy będą dostatecznie miękkie dodajemy galaretki w proszku i cukier do smaku.

Ser:

Do garnka dajemy margarynę, cukier i ser- smażymy. W mleku rozrabiamy mąkę i jajka, wlewamy do gotującego się już chwilę sera. Gotujemy do 15 minut ciągle mieszając.

Przełożenie:

Ciasto- chłodne jabłka- ciasto- chłodny ser- ciasto