Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Domowy piernik przekładany powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik przekładany powidłami. U mnie w domu to must have Wigilii i Bożego Narodzenia. Pyszny, pachnący, ,miękki i aromatyczny. Domowy wypiek, który pokochają również twoi bliscy.

Domowy piernik przekładany powidłami

Składniki:

Domowy piernik przekładany powidłami

na piernik:

Sposób przygotowania:

Domowy piernik przekładany powidłami
Masło rozpuszczamy wraz z miodem, cukrem, kakałem, przyprawa do piernika, cynamonem. Studzimy. Do wysokiego garnka wlewamy przestudzone masło z dodatkami. Dodajemy jajka. Krótko miksujemy. Dodajemy mleko. Krótko miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodę oczyszczoną. Miksujemy.

Małą formę o kształcie kwadratu smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Wystudzone ciasto kroimy na trzy warstwy. Na każdej warstwie smarujemy powidła. Dowolnie dekorujemy.

Tagi:

okazje ciasta