Sposób przygotowania:
Domowy piernik przekładany powidłami
Masło rozpuszczamy wraz z miodem, cukrem, kakałem, przyprawa do piernika, cynamonem. Studzimy. Do wysokiego garnka wlewamy przestudzone masło z dodatkami. Dodajemy jajka. Krótko miksujemy. Dodajemy mleko. Krótko miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodę oczyszczoną. Miksujemy.
Małą formę o kształcie kwadratu smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Wystudzone ciasto kroimy na trzy warstwy. Na każdej warstwie smarujemy powidła. Dowolnie dekorujemy.
Małą formę o kształcie kwadratu smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Wystudzone ciasto kroimy na trzy warstwy. Na każdej warstwie smarujemy powidła. Dowolnie dekorujemy.