mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Anyżówka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna nalewka o anyżowym smaku i aromacie

Anyżówka.

Składniki:

Anyżówka.

 

  • 10 kropli olejku anyżowego
  • 500ml spirytusu 95%
  • 35dag cukru
  • 1/3 laski wanilii
  • 250mle niegazowanej wody mineralnej

 

Sposób przygotowania:

Anyżówka.
Wanilę drobno posiekać, włożyć do słoja, zalać spirytusem i odstawić na 2 tygodnie. Co drugi dzień energicznie wstrząsnąć. Przefiltrować przez gazę higieniczną, opłukać słój, wysuszyć. Wlać płyn do słoja, dodać olejek anyżowy. Wodę zagotować w garnku, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Delikatnie wlewać do alkoholu, stale mieszając. Szczelnie zamknąć i odstawić na 1 miesiąc. Przelać do karafki i można podawać.