Apetyczna sałatka ryżowa wg smakowita

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bombowa. Nieco kaloryczna sałatka z oliwkami

Apetyczna sałatka ryżowa wg smakowita

Składniki:

Apetyczna sałatka ryżowa wg smakowita

 

  • 1 torebka ryżu suchego ( 10 dag )
  • 1 sztuka pora (biała część),
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • 3 sztuki jajek ugotowanych na twardo
  • 2 szklanki majonezu
  • 4 sztuki oliwki bez pestek
  • rzodkiewka do dekoracji
  • 20 dag szynki ( chuda - może być konserwowa )
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Apetyczna sałatka ryżowa wg smakowita
1. Gotujemy ryż na sypko według przepisu na opakowaniu ( w dużej ilości osolonej wody aż woreczek napęcznieje -ok. 20 minut). 2.Osączony z wody ryż ( po rozcięciu woreczka)  przekładamy do miski. 3. Duży por ( biała część) myjemy i kroimy w piórka.. 4.Jajka ugotowane na twardo  kroimy w kostkę . 5. Kukurydzę odsączamy i mieszamy z majonezem  .6. Szynkę kroimy drobno . 7.Mieszamy wszystkie składniki - doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. 8.Sałatkę układamy w misce - wygładzamy powierzchnię- na wierzchu kładziemy przekrojone na pół oliwki zielone , a na  sam środek  do dekoracji plasterek rzodkiewki, a na nią czubek od oliwki.