WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Arbuziki z galaretek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mini arbuziki z kolorowych galaretek i słodkiej śmietanki. Pyszny i fajnie wyglądający deser dla dzieci i dorosłych.

Arbuziki z galaretek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Arbuziki z galaretek

 

  • 2 galaretki agrestowe
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 250ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Arbuziki z galaretek

ETAP 1:

Formę keksowkę wyłożyć szczelnie folia spożywczą.

Pierwszą galaretkę agrestową rozpuścić w 250ml wrzątku i ostudzić. Połowę wylać do formy i odstawić do lodówki do stężenia. Drugą połowę wymieszać z 125ml zimnej śmietany bez jej ubijania i wylać na stężałą galaretkę w formie. Znów wstawić do stężenia.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 600ml wrzątku i ostudzić. Wylać na stężałą warstwę śmietankową. Włożyć do lodówki.

Drugą galaretkę agrestową rozpuścić w 250ml wrzątku i ostudzić. Połowę wymieszać z pozostałą śmietaną i wylać na galaretkę truskawkową.

Gdy stężeje wylać resztę zielonej galaretki. Chłodzić przez noc w lodówce.

Następnie wyjąć z formy i pokroić w grube plastry. Każdy plaster pokroić na trójkąty.

W każdy trójkącik wbić wykałaczkę i ułożyć na talerzu.

Arbuziki z galaretek
Deser po schlodzeniu przez noc w lodówce wyjęty z formy
Arbuziki z galaretek
Ostatnia warstwa galaretki wylożona do formy
Arbuziki z galaretek
Warstwa smietankowa wylozona na galaretke truskawkowa
Arbuziki z galaretek
Truskawkowe galaretki wylane do formy jako kolejna warstwa