Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Crumble z rabarbarem, truskawkami i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką, to jeden z najprostszych i najlepszych deserów, jakie znam. Połączenie truskawek, rabarbaru i jabłka sprawdziło się w tym deserze znakomicie.

Crumble z rabarbarem, truskawkami i jabłkiem

Składniki:

Crumble z rabarbarem, truskawkami i jabłkiem

 

Na kruszonkę:

  • 110 g mąki
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 70 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

Crumble z rabarbarem, truskawkami i jabłkiem

ETAP 1:

Crumble z rabarbarem, truskawkami i jabłkiem
Rabarbar skrojony w plasterki dusiłam do miękkości

Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka, posypujemy cukrem, zalewamy niedużą ilością wody i podgrzewamy, aż rabarbar zmięknie.

ETAP 2:

Crumble z rabarbarem, truskawkami i jabłkiem
W kokilkach umieszczamy wymieszane truskawki, jabłko i rabarbar

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, owoce kroimy na kawałki.
Jabłko obieramy i kroimy w grubszą kostkę.
Rabarbar łączymy z truskawkami i jabłkiem, mieszamy, przekładamy do kokilek.

ETAP 3:

Crumble z rabarbarem, truskawkami i jabłkiem
Przygotowujemy kruszonkę z mąki, cukru i masła

Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę przesiewamy do miseczki. Dodajemy cukier i posiekane masło. Zagniatamy tak, aby uzyskać konsystencję grudek.

ETAP 4:

Crumble z rabarbarem, truskawkami i jabłkiem
Deser pieczemy w 180 st. C przez 30-35 minut

Tak otrzymaną kruszonką posypujemy owoce. Deserki pieczemy w 180 st. C przez 30-35 minut. Podajemy na ciepło lub po przestudzeniu.