Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1314]

Crumble z rabarbarem, bananem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Crumble to szybki deser, który można przyrządzić z dowolnych owoców. Ja wykorzystałam truskawki, banana i rabarbar, do których dodałam rodzynki. Banan i rodzynki zapewniają taką ilość słodyczy, że do owoców nie trzeba już dodawać cukru.

Crumble z rabarbarem, bananem i rodzynkami

Składniki:

Crumble z rabarbarem, bananem i rodzynkami

 

Na kruszonkę:

  • 110 g mąki
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 70 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

Crumble z rabarbarem, bananem i rodzynkami

ETAP 1:

Crumble z rabarbarem, bananem i rodzynkami
Do kokilek wkładamy truskawki, banany i rabarbar

Rabarbar myjemy i obieramy, kroimy w plasterki. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, owoce kroimy na kawałki. Banana myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, a następnie dokładnie odciskamy.

ETAP 2:

Crumble z rabarbarem, bananem i rodzynkami
Owoce posypujemy sparzonymi i odciśniętymi rodzynkami

Banana, truskawki i rabarbar mieszamy i przekładamy do kokilek. Do każdej kokilki wsypujemy czubatą łyżkę rodzynek.

ETAP 3:

Crumble z rabarbarem, bananem i rodzynkami
Przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy owoce

Przygotowujemy kruszonkę: łączymy przesianą mąkę, posiekane masło, cukier. Zagniatamy, aby nadać ciastu konsystencję grudkową.Owoce posypujemy kruszonką. Deserki pieczemy w 180 st. C przez 30-35 minut.