Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Ciastka francuskie z rabarbarem w mascarpone

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rożki z ciasta francuskiego, wypełnione słodko-kwaśnym nadzieniem. Smakują idealnie, są delikatne i chrupiące a nadzienie kremowe. Najlepiej smakują wystudzone, chociaż czasem z tym ciężko, więc polecam przygotować od razu z podwójnej porcji ;)

Ciastka francuskie z rabarbarem w mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka francuskie z rabarbarem w mascarpone

 

 

  • Lukier:
  • 1 łyża mleka
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z rabarbarem w mascarpone

ETAP 1:

Ciastka francuskie z rabarbarem w mascarpone

Rabarbar obrać, pokroić w małą kostkę. Na patelni rozpuścić cukier, dodać rabarbar, smażyć przez chwilę aż rabarbar delikatnie zmięknie.

ETAP 2:

Ciastka francuskie z rabarbarem w mascarpone

Dodać mascarpone, poczekać do rozpuszczenia się sera co jakiś czas mieszając.

ETAP 3:

Ciastka francuskie z rabarbarem w mascarpone

Dołożyć czekoladę, połączyć składniki. Nadzienie odstawić do wystudzenia.

ETAP 4:

Ciastka francuskie z rabarbarem w mascarpone

Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić w 6 kwadratów. Na każdy ułożyć łyżkę nadzienia.

ETAP 5:

Ciastka francuskie z rabarbarem w mascarpone

Złożyć na pół, tworząc trójkąt. Brzegi posklejać widelcem. Każde ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Lukier:
Cukier puder utrzeć z mlekiem, polać po wierzchu ciastka.