Sposób przygotowania:
Ciastka francuskie z rabarbarem w mascarponeETAP 1:
Rabarbar obrać, pokroić w małą kostkę. Na patelni rozpuścić cukier, dodać rabarbar, smażyć przez chwilę aż rabarbar delikatnie zmięknie.
ETAP 2:
Dodać mascarpone, poczekać do rozpuszczenia się sera co jakiś czas mieszając.
ETAP 3:
Dołożyć czekoladę, połączyć składniki. Nadzienie odstawić do wystudzenia.
ETAP 4:
Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić w 6 kwadratów. Na każdy ułożyć łyżkę nadzienia.
ETAP 5:
Złożyć na pół, tworząc trójkąt. Brzegi posklejać widelcem. Każde ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Lukier:
Cukier puder utrzeć z mlekiem, polać po wierzchu ciastka.
mocsłodkości
Martyna12
Dziękuję :) Polecam spróbować, znikają szybciej niż się pieką :)
lukrowanepierniczki
Martyna12
Jeśli za bardzo się przypiekają, polecam przykryć ciasteczka papierem do pieczenia, zmniejszyć temperaturę i piec chwilkę dłużej :)
Czekoladka 2