Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Arroz doce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cudowny słodki deser rodem z Portugalii, na bazie ryżu. Wyszedł gęsty o kremowej konsystencji i cudownym zapachu. Polecam! ;]

Arroz doce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Arroz doce

 

 

 

  • 4 żółtka

 

  • 100g cukru (można troszkę mniej)

 

  • olejek cytrynowy lub skórka z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Arroz doce
Ryż wrzucamy do wody (ma być 3 razy tyle wody objętościowo, co ryżu) i gotujemy z masłem, odrobiną cynamonu i olejku cytrynowego na małym ogniu do miękkości. Kiedy woda wyparuje, dodajemy powoli, partiami i ciągle mieszając mleko. Czekamy aż powstanie gęsty krem, czasem mieszając. Kiedy ryż zacznie przywieraż od spodu do garnka, oddzielamy żółtka od białek i dodajemy same żółtka do ryżu, dokładnie mieszając. Następnie wsypujemy cukier i znów mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i przekładamy do salaterek lub pucharków. Wspaniale smakuje zarówno ciepły, jak i schłodzony w lodówce.
Arroz doce
Nie zapominamy dokłądnie umyć jajek przed ich oddzieleniem.
Arroz doce
Ryż gotujemy na bardzo małym ogniu i uważamy by nie kipiał.

Tagi:

ryż