Grill Master

Grill Master

Kucharz
[Przepisów: 9]

Azjatyckie steki ze słodką marynatą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Azjatyckie steki ze słodką marynatą

Azjatyckie steki ze słodką marynatą

Składniki:

Azjatyckie steki ze słodką marynatą

 

  • 120 ml jasnego sosu sojowego
  • 120 ml sosu śliwkowego (gotowego, ze słoika)
  • 120 ml soku ananasowego
  • 120 ml keczupu
  • 2 posiekane dymki
  • 3 łyżki świeżej, posiekanej natki kolendry
  • 2-3 łyżki świeżo startego imbiru
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 500 g rostbefu lub antrykotu

 

Sposób przygotowania:

Azjatyckie steki ze słodką marynatą
Matthew Drennan, BARBECUE. PRZYJĘCIA PRZY GRILLU, Świat Książki

Grill gazowy metoda bezpośrednia/średnia temperatura


Grill węglowy metoda bezpośrednia


Czas przyrządzania 15 minut + 3-4 godziny marynowania


plus czas grillowania 12-15 minut


na 8 porcji



 


W małej miseczce dokładnie wymieszać sos sojowy z sosem śliwkowym, sokiem ananasowym, keczupem, dymkami, kolendrą, imbirem i czosnkiem. Włożyć mięso do płytkiego naczynia, zalać marynatą. Przykryć i marynować w lodówce 3-4 godziny, od czasu do czasu odwracając.


Wyjąć mięso z marynaty i grillować 12-15 minut w średniej temperaturze. Od czasu do czasu smarować je marynatą i raz odwrócić. Zdjąć z grilla, pozostawić na 5 minut i pokroić w cienkie plastry.


W małym garnuszku zagotować mniej więcej trzy czwarte pozostałej marynaty i gotować na silnym ogniu 3-5 minut, aż sos zgęstnieje. Podawać marynatę do pokrojonych steków


Tagi:

sosy