Sposób przygotowania:
Azjatyckie steki ze słodką marynatąGrill gazowy metoda bezpośrednia/średnia temperatura
Grill węglowy metoda bezpośrednia
Czas przyrządzania 15 minut + 3-4 godziny marynowania
plus czas grillowania 12-15 minut
na 8 porcji
W małej miseczce dokładnie wymieszać sos sojowy z sosem śliwkowym, sokiem ananasowym, keczupem, dymkami, kolendrą, imbirem i czosnkiem. Włożyć mięso do płytkiego naczynia, zalać marynatą. Przykryć i marynować w lodówce 3-4 godziny, od czasu do czasu odwracając.
Wyjąć mięso z marynaty i grillować 12-15 minut w średniej temperaturze. Od czasu do czasu smarować je marynatą i raz odwrócić. Zdjąć z grilla, pozostawić na 5 minut i pokroić w cienkie plastry.
W małym garnuszku zagotować mniej więcej trzy czwarte pozostałej marynaty i gotować na silnym ogniu 3-5 minut, aż sos zgęstnieje. Podawać marynatę do pokrojonych steków