jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ażurowe naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Można je podać z ulubionymi, sezonowymi owocami. W każdym wydaniu smakują wyjątkowo. To pyszny deser w sam raz na letnie dni.

Ażurowe naleśniki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ażurowe naleśniki

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mleka,
  • Około1,5 szklanki mąki,
  • 1 duże jajko,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia,

 

 

  • Śmietanka:
  • 1 szklanka kremówki 36%,
  • 2,5 łyżki mleka w proszku,
  • Cukier puder do smaku (około 2 łyżki),

 

  • Dodatkowo:
  • 2-3 owoce kiwi,

 

Sposób przygotowania:

Ażurowe naleśniki
Składniki ciast przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Cienkim strumieniem wylewamy kolejne porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Wylewając ciasto tworzymy różne wzory. Naleśniki smażymy z obu stron. Gotowe zwijamy w rulon, przekładamy na talerze i dekorujemy bitą śmietaną. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone na mniejsze elementy owoce , u mnie kiwi. ŚMIETANKA: Schłodzoną śmietankę ubijmy. do ubitej dokładamy cukier puder do smaku oraz mleko w proszku..Zamiast ubijać możemy użyć gotowej śmietanki w spreju.
Ażurowe naleśniki
Ciasto porcjami wylewamy na rozgrzaną patenie tworzac wzorki
Ażurowe naleśniki
Usmażone naleśniki zwijamy w rulon i dekorujemy