Sposób przygotowania:
Babeczki a la Banoffee Pie
Ciasteczka połączyć z łyżką masła, zagnieść. Tak przygotowaną masą z ciasteczek wyłożyć dno każdej foremki, dobrze dociskając. Banana obrać ze skórki i pokroić w palsterki. Na warstwę ciasteczkową nałożyć ulubiony dżem, na dżem po trzy plasterki banana. Banany pokryć karmelem. Zagotować 350 ml wody. Rondelek z wodą zestawić z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać by galaretka całkowicie się rozpuściła. Odlać 200 ml płynu ( resztę można wlać do salaterek ) i odstawić w chłodne miejsce lub wstawić naczynie z galaretką do miski z zimną wodą, by szybko stężała. Gdy galaretka zacznie tężeć nleży ubić śmietankę. Do ubitej śmietanki wlewać tężejącą galaretkę, cały czas ubijać mikserem by powstała gładka masa, pianka. Tak przygotowaną piankę nałożyć do każdej foremki i przykryć nią warstwę karmelową. Formki pozostawić w chłodnym miejscu lub w lodówce by pianka całkowicie stężała. Przed podaniem udekorować owocami. Smacznego:)
mala-madzia
Netka
Magda, fajnie ,ze pomysl Ci sie podoba:) Mam nadzieje, ze mama bedzie zadowolona :) Dziekuje :)
mysza75
Netka
Oj tak, pyszne było to nadzienie :) Dziękuję :)