Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Babeczki a la Banoffee Pie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczne, malutkie babeczki w smaku przypominające Banoffee Pie

Babeczki a la Banoffee Pie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki a la Banoffee Pie

 

  • 200 g rozkruszonych, kruchych ciasteczek ( ja miałam bezglutenowe, polane czekoladą )
  • 1 łyżka masła
  • 1 duży, dojrzały banan
  • mała puszka gotowego karmelu ( ja miałam 200 g, nie zuzyłąm całego karmelu)
  • ulubiony dżem lub powidła
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 mała śmietana kremówka (150 g) tutaj zwana double cream
  • kilkanaście foliwych, jednorazowych foremek na babaeczki

 

Sposób przygotowania:

Babeczki a la Banoffee Pie
Ciasteczka połączyć z łyżką masła, zagnieść. Tak przygotowaną masą z ciasteczek wyłożyć dno każdej foremki, dobrze dociskając. Banana obrać ze skórki i pokroić w palsterki. Na warstwę ciasteczkową nałożyć ulubiony dżem, na dżem po trzy plasterki banana. Banany pokryć karmelem. Zagotować 350 ml wody. Rondelek z wodą zestawić z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać by galaretka całkowicie się rozpuściła. Odlać 200 ml płynu ( resztę można wlać do salaterek ) i odstawić w chłodne miejsce lub wstawić naczynie z galaretką do miski z zimną wodą, by szybko stężała. Gdy galaretka zacznie tężeć nleży ubić śmietankę. Do ubitej śmietanki wlewać tężejącą galaretkę, cały czas ubijać mikserem by powstała gładka masa, pianka. Tak przygotowaną piankę nałożyć do każdej foremki i przykryć nią warstwę karmelową. Formki pozostawić w chłodnym miejscu lub w lodówce by pianka całkowicie stężała. Przed podaniem udekorować owocami. Smacznego:)
Babeczki a la Banoffee Pie
Ciasteczka połączyć z masłem i wyłożyć nimi dno każdej foremki
Babeczki a la Banoffee Pie
Warstwę ciasteczkową posmarować dżemem i ułozyć po 3 plasterki banana
Babeczki a la Banoffee Pie
Pokrojone plasterki banana pokryć masą karmelową